“၂၀၁၀ ကမၻာ့ လူအခြင့္အေရး၏ တိုက္ပြဲႏွစ္” ျမန္မာ့ေသြးအနီေရာင္ မညစ္ေစနဲ ့။ စစ္က်ြန္ဘ၀လႊတ္ေျမာက္ၾကဖို ့ ေတာ္လွန္ွေရးသို ့့ အသင့္ျပင္

Thursday, July 14, 2011

အီကိုလီပိုး ေတြ႕ရွိ


အီကိုလီ ဗက္တီးရီးယားပိုးကို ျမန္မာႏုိင္ငံတြင္ ေတြ႕ရွိေနၿပီျဖစ္ေၾကာင္း အစားအေသာက္ႏွင့္ ေဆးဝါးကြပ္ကဲေရးဌာနမွ တာဝန္ရွိသူတစ္ဦးက ထုတ္ေဖာ္ေျပာၾကားလုိက္သည္။ အဆုိပါ ဌာနမွ တာဝန္ရွိသူမ်ားသည္ ျမန္မာႏုိင္ငံတြင္ ေရာင္းခ်လ်က္ရွိေသာ စားေသာက္ဆုိင္မ်ားမွ အစားအစာမ်ားတြင္ အီကိုလီေရာဂါပိုး ပါဝင္ျခင္းရွိမရွိ စမ္းသပ္စစ္ေဆးခဲ့ရာ ငါးပိရည္၊ အတုိ႔အျမႇဳပ္ႏွင့္ ေအးေနေသာ အစိမ္းေၾကာ္တုိ႔တြင္ ေတြ႕ရွိခဲ့သည္ဟု သိရသည္။ အီကိုလီ ဗက္တီးရီးယားပိုးတြင္ အုပ္စုငါးမ်ိဳးရွိၿပီး Enteropathogenic Escherichia Coli(EPEC)၊ Entertoxaegenic Escherichia Coli (ETEC)၊ Enteroharmorrhagic Escherichia Coli (EHEC)၊ Enteroaggregative Escherichia Coli (EAEC)၊ Enteroinvasive Escherichia Coli (EIEC) တုိ႔ျဖစ္ၾကသည္။
အစားအေသာက္ႏွင့္ ေဆးဝါးကြပ္ကဲေရးဌာနမွ ယခုေတြ႕ရွိခဲ့ေသာ အီကိုလီ ဗက္တီးရီးယားပိုးမွာ ျပင္းထန္ေသာ အသက္အႏၲရာယ္ကို ျဖစ္ေစႏုိင္သည့္ (EHEC) အုပ္စုတြင္ မပါဝင္ေသာ္လည္း အဆုိပါပုိး ေပါက္ပြားျခင္း မရွိေစရန္ အစားအေသာက္မ်ားအား သန္႔ရွင္းစြာ ခ်က္ျပဳတ္ စားေသာက္ရမည္ျဖစ္ေၾကာင္း သိရသည္။ အီကိုလီ ဗက္တီးရီးယားပိုးသည္ အစားအေသာက္ႏွင့္ ေရမွတစ္ဆင့္ ျဖစ္ပြားႏိုင္ေသာ ဝမ္းေလွ်ာျခင္း၊ ဝမ္းကိုက္ျခင္း၊ အစာအဆိပ္သင့္ျခင္း စသည့္ ေရာဂါမ်ားကို ျဖစ္ပြားေစႏုိင္ေၾကာင္း၊ မ်ားေသာအားျဖင့္ အသားစိမ္း၊ ငါးစိမ္း၊ က်က္ေအာင္ ခ်က္ေပးမထားေသာ အသား မ်ား၊ ႏြားႏို႔ အစိမ္းမ်ားမွတစ္ဆင့္ ေရာဂါမ်ား ရႏိုင္ေၾကာင္း သိရသည္။ “ယခုလုိ အီကိုလီ ဗက္တီးရီးယားပိုးကို အတုိ႔ အျမႇဳပ္နဲ႔ တုိ႔စရာေတြမွာ ေတြ႕တယ္ဆုိတာ ဒီေန႔မွ ၾကားရတာပါ။ လက္ရွိကၽြန္ေတာ္တုိ႔ ထမင္းဆုိင္မွာေတာ့ အတုိ႔ အျမႇဳပ္ ေျခာက္မ်ိဳး၊ ခုႏွစ္မ်ိဳးေလာက္ ထည့္ေပးရတယ္။ အဲဒီအထဲမွာ တခ်ိဳ႕ အတို႔အျမႇဳပ္ကို ေရေႏြးနဲ႔ ျပဳတ္ၿပီးမွ စားသံုးသူကုိ သံုးေဆာင္ေစပါတယ္။ တခ်ိဳ႕ က်ေတာ့လဲ အစိမ္း၊ တုိ႔စရာျဖစ္တဲ့အတြက္ ျပဳတ္စရာ မလုိပါဘူးေပါ့။ ျပဳတ္ၿပီးတဲ့ အတုိ႔အျမႇဳပ္မွာ ဗက္တီးရီးယားမပါႏုိင္ေပ မယ့္ အစိမ္းတုိ႔စရာေတြမွာေတာ့ ပါတယ္ မပါဘူးဆုိတာ ေျပာလုိ႔မရႏိုင္ပါဘူး” ဟု ေက်ာက္တံတားၿမိဳ႕နယ္တြင္ ဖြင့္လွစ္ေရာင္း ခ်ေနေသာ ထမင္းဆုိင္ တစ္ဆုိင္မွ ဆုိင္ရွင္တစ္ဦးက ေျပာသည္။ “အသီးအရြက္မွာ အီကိုလီပိုး ေတြ႕တယ္ဆုိ တာ ျဖစ္ႏုိင္ပါတယ္။ မသန္႔ရွင္းတဲ့ ေရကလဲ ျဖစ္ႏိုင္တာပဲ။ ဒါေၾကာင့္အသီးအရြက္ကို ေရသန္႔စင္ေဆးေၾကာတဲ့အခါ ေရမ်ားမ်ားနဲ႕ ေဆးေၾကာဖုိ႔ လုိအပ္သလုိ အသီးအရြက္နဲ႔ တုိ႔စရာေတြကို သံုးႀကိမ္ထက္မနည္း ေဆးေၾကာဖုိ႔ လိုပါတယ္။ ေနာက္ၿပီး ဟုိက္ဒရိုဂ်င္ပါေအာက္ဆုိဒ္ပါတဲ့ ဆပ္ျပာနဲ႔လဲ ေဆးသင့္ပါတယ္” ဟု ေျပာၾကားသည္။ ထုိ႔ျပင္ EHEC ေၾကာင့္ ၾကြက္တက္ျခင္း၊ ဝမ္းေလွ်ာျခင္း၊ တစ္ခါတစ္ရံ ေသြးဝမ္းသြားျခင္း၊ ဖ်ားျခင္း၊ အန္ျခင္းမ်ား ျဖစ္ႏုိင္ေၾကာင္း၊ ေရာဂါ အစပ်ိဳးခ်ိန္မွာ ေရာဂါပိုး ပါဝင္ေသာ အစာစားၿပီး သံုး၊ ေလးရက္ခန္႔ အၾကာ တြင္ ျဖစ္ေၾကာင္း ၂၀၁၁ ခုႏွစ္ ဇူလိုင္ ၁၂ ရက္ေန႔ထုတ္ Flower News ဂ်ာနယ္တြင္ ေဖာ္ျပထားပါသည္။
http://mtalk.net.mm/index.php?option=com_content&view=article&id=11561:2011-07-11-07-40-18&catid=10:2009-07-24-20-51-31&Itemid=3

0 comments:

 
----------------------------------------- */ /* EOT ----------------------------------------- */